وظایفی که مرد نسبت به زن دارد.


از وظایف مرد نسبت به زن، متنی از کتاب (معرفتنامه) [نوشته حضرت ابراهیم حقی ارضرومی وفات ۱۷۸۰ میلادی در تیللو-ترکیه] را عیناً در زیر بیان میکنیم.
ای عزیز! انجام دادن سی چیز بر مرد در ملاقات زن خود، لازم و ضروری است.

  1. همیشه در برابرش با خوی خوش باشد. [خداوند متعال انسانهای خوش خوی را دوست دارد. بد خوی ها را دوست ندارد. آزار دادن یک انسان حرام می باشد. کسی که شکنجه می کند، ازدواج کردنش حرام می باشد.]
  2. در برابرش همیشه نرم رفتار کند. پیغمبر ما صلی الله علیه وسلم می فرماید (بهترین مسلمانان، مفیدترین مسلمانان، کسی است که در برابر زوجه اش خوب و مفید باشد).
  3. وقتی به خانه می آید به زوجه اش سلام بدهد، [یعنی سلامٌ علیکم بگوید] و "چطوری" گفته حال و خاطرش را بپرسد.
  4. اگر او را در تنهایی پر از نشئه ببیند، موهایش را گرفته، ناز کند، خنده کرده، ببوسد و بغلش کند.
  5. هنگامیکه در تنهایی او را ناراحت ببیند، بگوید که دوستش دارد و دلسوزی میکند برایش، حالش را بپرسد، چیزهای شیرین بگوید.
  6. چیزهایی را که حتی نمی تواند انجام دهد را به او قول داده دلش را بدست آرود. زیرا او، دوستی است که در خانه ای بسته، نا امید از دیگران و به تنهایی خودش عادت کرده، دردمندی مشترک، نان دهنده اش، دلخوشی دهنده اش، پرورش دهنده فرزندانش و فراهم کننده احتیاج هایش می باشد.
  7. در تربیت فرزندان به او همکاری کند. زیرا بچه، روز و شب گریه کرده، به مادرش راحتی نمی دهد. او را در حد بی انصافی ناراحت می کند. در آن حال، کسی که به او امداد و یاری کند، خداوند متعال به او یاری می دهد.
  8. برای زوجه اش، با ارزش ترین لباس را در محلی که خانواده زنش زندگی می کند بپوشاند. در داخل خانه نیز، هر چیزی که بخواهد، باید بپوشاند. هنگامیکه به خیابان می رود، این ها را بپوشاند، به دیگران نشان ندهد.
  9. چیزهای خوب بخوراند. اگر پولدار باشد، هر چیزی که حلال باشد بگیرد. برای زوجه اش لباس گشاد، که راحت بشود استفاده کرد و مناسب به یک خانم مسلمان بگیرد و طعامی نفیس را تأمین کند، و این کار را به خود یک وظیفه بداند. [امام غزالی رحمه الله علیه در کتاب کیمیای سعادت صفحه ۱۴۱ می گوید که، (نفقه زوجه را نباید فشرد، اسراف هم نباید کرد. ثواب پولی که برای نفقه خانواده داده می شود، از ثواب صدقه هم بیشتر است. پیامبر ما صلی الله علیه وسلم فرمودند که، (طلایی که برای جنگ مصرف می شود، طلایی که برای آزادی برده داده می شود، صدقه ای که به فقیر داده می شود و طلایی که برای نفقه فرزندان مصرف می شود بالاترین طلا و بالاترین ثواب، ثواب طلایی است که به نفقه خانه داده شده است). ابن سیرین رحمه الله تعالی علیه می گوید که، (اگر هیچ نتوانید، حداقل یک بار در هفته شیرینی بخورانید). ازدواج کردن کسی که نتواند نفقه را تأمین کند حرام می باشد. نباید غذا را تنها بخورد. غذا را با فرزندان خوردن ثواب می باشد. مهمترین چیز، نفقه را از حلال بدست آورده از حلال باید خورانید).]
  10.  زوجه اش را نباید بزند. احترام به پدر و مادر هر دو طرف و خدمت کردن به آنها را اولین وظیفه خود بداند. رضا و دعای بزرگان را تا حد امکان بگیرد، دعای خیرشان را منفعتی بزرگ بداند.
  11.  برای کوتاهی کردن زوجه در خصوص انجام دادن اوامر خداوند متعال، نباید از یک روز بیشتر دلتنگ بود.
  12.  بدخویی های زوجه اش را با نرمی برخورد کند. زیرا زنان از استخوان خمیده سینه آفریده شده اند. عقلشان و دینشان از مردها کم می باشد. به مردان امانت شده اند. برای ساخت و ساز با خنده و شیرین زبانی گرفته شده اند. [زوج و زوجه اگر عقل داشته باشند، یکدیگر را ناراحت نمی کنند. دوست زندگی خود را ناراحت کردن، اذیت کردن، نشانه احمق بودن است. دوست زندگی یک شخص ظالم و بدخوی، همیشه ناراحت شده اعصابش خراب می شود. مریض اعصاب می شود. انواع مختلف مریضی همراه مرض اعصاب می آید. دوست زندگی شخصی که مریض شده، زندگیش نابود می شود. سعادتش به پایان می رسد. از خدمات، کمک های همسرش محروم می ماند. عمرش، با گوش دادن به دردهایش، با جستجوی دکتر می گذرد، عمر خود را با خدماتی که عادت ندارد انجام دهد می گذراند.]
  13.  اگر در اخلاق زوجه اش تغییراتی ببیند، دلیلش را در خود ببیند، فکر کند و به خود بگوید اگر من خوب بودم، او نیز اینگونه نمیشد.
  14.  اگر زوجه ناراحت شود، باید ساکت شوی. اینگونه زن، پشیمان شده، شروع به عذر خواهی می کند. زیرا او ضعیف می باشد. ساکت که شوی، مغلوب می شود.
  15.  اگر خوبی زوجه اش زیاد شود و هر کارش را با کمال میل انجام دهد، به او دعا کند و به خداوند شکر کند. زیرا، یک زن شایسته نعمت بزرگی است.
  16.  با زوجه اش آنگونه باشد که بداند شوهرم مرا از هر کسی بیشتر دوست دارد.
  17.  کارهای بغال، قصاب، بازار، مغازه را اصلا نباید به او بسپارد. در اداره خانه فکر او را بپرسد، نباید کارهای بزرگ و سنگین بیرون را به او گفته، او را ناراحت کند.
  18.  به حرکات جاهلانه زوجه اش خیلی دقت کند. زیرا آدم علیه السلام، زوجه اش حوا را دعوت کرده بود، کار خطایی از او سر زد.
  19.  کوتاهی های زوجه اش را که گناه نباشد نادیده بگیرد. مانع سخنان و کارهای گناه او شود و با زبانی نرم و شیرین او را به ادامه دادن روزه و نماز و وضوی غسل گرفتن نصیحت کند. با وعده خریدن لباس با ارزش و اشیاء زینتی عباداتش را انجام دهاند، مانع گناهانش شود.
  20.  عیب ها، رازهای زوجه اش را از دیگران باید حفظ کند.
  21.  به زوجه اش لطیفه، شوخی گفته و مانند زنان شده، بازی باید کرد.
  22.  خانه اش را مقابل جاده، پارک، محل بازی، محیط ورزشی، مدرسه ها نباید انتخاب کرد. نباید سبب دیدن و صحبت کردن با مردان غریبه شود. نزدیک مسجد و نزدیک مسلمانان صالح باید ساکن کند. همسایگان صالح مانع ظلم و شکنجه به یکدیگر می شود و نصیحت می کنند. برای کمک به یکدیگر می شتابند. در دادگاه طرف حق را گرفته شاهد می شوند. اسباب کشی (هجرت) به این گونه محله ها، به اینگونه شهرها واجب می باشد.
  23.  زوجه اش را، آن گونه که در اسلامیت منع کرده به تحصیل، وظیفه، به جاهایی که احتمال فتنه وجود دارد نباید فرستاد.
  24.  از زوجه اش خواندن قرآن کریم را بخواهد، به او از فرض ها و حرام ها چیزهایی که لازم است یاد بدهد. کسی که اوامر و نواهی خداوند متعال را نداند فاسق [شخصیت بد] و کسی که به زوجه اش و فرزندانش یاد ندهد، در جهنم عذاب خواهد دید.
  25.  بدون اجازه از زوجه اش، نطفه را از او اذل نکند، و در مواقعه (آمیزش) تا وقتی که زوجه راحت نشود نباید فراغت کند. هنگامیکه ابن عابدین رحمه الله تعالی در نکاح «قسمت» را تعریف می کند میگوید، (با یک بار جماع، حق زوجه داده می شود. تکرار کردنش از نظر دینی واجب می باشد. قضاءً واجب نمی شود. یعنی زن نمی تواند به دادگاه مراجعه کند. طلب مکرر از طرف زوجه حق می باشد، اگر طلب کند، بر زوج واجب می شود. در این خصوص، زمان و عادت بیان نشده است). افراطش به بدن و تفریطش به سلامتی روح ضرر دارد. گفته شد که، بیشتر از چهار شب نباید او را خالی گذاشت. در حالت حیظ، یعنی در زمان عادت، تقرب به او، یعنی نزدیکی به او حرام می باشد. گناهی بزرگ است. اگر عادت بعد از ده روز قطع شد، اگر غسل هم نکند، مواقعه (آمیزش) جایز می شود. قبل از ده روز فقط عادت قطع شود، بعد از غسل ویا بعد از گذشت یک وقت نماز جائز می شود. قبل از ده روز و قبل از عادت قطع شود، اگر غسل بکند نیز، تا گذشت کامل روزهای عادت با زوجه اش جماع جائز نمی شود. فقط، در بین این زمان، ادای نماز و روزه گرفتن لازم و ضروری است.
  26.  زوجه، فقط و فقط در داخل خانه در مقابل شوهرش زیبا و جذاب شده برای دیگران نباید زیبا و جذاب شود. مردانی که زوجه و دخترانش پوشیده نمی شوند، بهمراه آنان به جهنم می رود، عذاب خیلی سختی خواهند کشید.
  27.  بدون اجازه زوجه اش به سفر، حتی حج نافله نباید برود.
  28.  اگر زوجه اش نماز ادا می کند و از او اطاعت می کند و به مردان غریبه نپوشیده دیده نمی شود، بغیر از او نباید ازدواج کند. زیرا، کسانی که در میان زوجه هایشان عدالت و مساوات را اجرا نمی کنند به جهنم خواهند رفت. پیامبر ما صلی الله علیه وسلم فرمودند که: (کسی که دو زوجه داشته، نتواند مساوی به آنها برسد، در روز قیامت، در میدان محشر بصورت نصفه خمیده خواهند آمد).
  29.  به زوجه اش، درد و غم خود را، دشمنان خود را، بدهی های خود را نباید بگوید.
  30.  به او، در زمانهایی که چه در کنارش باشد و چه کنارش نباشد، همیشه دعای خیر باید کرد، دعای فنا (بد) نباید کرد. زیرا، روز و شب برای او در حال کار است. نانوای او، آشپز او، خیاط او و حمام چی او و نگهبان اموال او و همراهش و مونسش و یارش و نگارش می باشد.